TOTUL DESPRE VITAMINE SI MINERALE

VITAMINELE


Un organism sanatos are nevoie de vitamine, acestea sunt responsabile de vitalitatea si energia noastra de zi cu zi. Alimentatia corecta siechilibrata ar trebui sa asigure suportul necesar de vitamine si minerale pentru organism,insa de multe ori efortul prelungit, stresul, starile de covalescenta, cresterea si dezvoltarea, activitatile zilnice epuizante, cer sa suplimentam acest aport de vitamine cu unele sintetice de laborator.


Cele mai cunoscute vitamine sunt
A,B,B 2,B 5,B 6,B 8,B12,C,D,E,K,PP

VITAMINA A

VITAMINA A - Rol asupra cresterii organismului; asupra vazului; antiinfectios; este vitamina tegumentului si a mucoaselor, cresterea oaselor, functia ovariana si testiculara, dezvoltarea embrionala, si in reglarea cresterii si diferentierea tesuturilor epiteliale.Indicata intratamentul starilor de hipovitaminoza asociate carentei alimentare si tulburarilor de absortie si depozitare a vitaminei in organism. Alimente care contin vit.A. lapte, unt, galbenus de ou, untura de peste, ficat,rinichi, legume precum rosii, morcov, ardei, sfecla rosie ,varza, spanac, patrunjel, dovleac sau fructe caisele.

VITAMINA B1 (TIAMINA, ANEURINA)

VITAMINA B2 - Denumita si vitamina de crestere, se gaseste in paine alba, fasole verde, mazare, spanac, salata, rosii, oua si carne, Are in compozitia chimica un glucid numit riboza, este de culoare galbena si este distrusa de ultraviolete. Riboflavina este extrem de importanta in procesele de crestere si respiratie celulara, de asemenea si la procesele de oxidare si fosforilare, are si un rol metabolic(scade glicemia la diabetici).

VITAMINA B12 (CIANCOBALAMINA)

VITAMINA B12 - Este o vitamina cu un rol important in metabolism - proteic si lipidic, fiind de fapt singura vitamina ce contine in molecula sa un metal si anume un atom de cobalt.Are actiune lipotropa, evitand incarcarea grasa a ficatului, de asemenea are un rol important in hematopoieza fiind recomandata in tratamentul anemiilor.

VITAMINA C (ACID ASCORBIC)

VITAMINA C - Indispensabila pentru o nutritie adecvata,spre deosebire de plante si unele animale care o sintetizeaza din glucoza,pentru om,sursele de vitamina C sunt exclusiv de natura alimentara,exogena(legume si fructe crude). Vitamina C participa la metabolismul glucozei, al acidului folic, neutralizarea radicalilor liberi( rol antioxidant)intensifica absortia fierului la nivelul tubului digestiv, favorizeaza depunerea calciului in oase si ajuta la vindecarea plagilor. Aportul alimentar insuficient absortia defectuoasa,necesitatile crescute sau eliminarea excesiva,aparute lasubiectii varstnici sau la alcoolici,se asociaza frecvent cu semne de carenta vitaminica.

VITAMINA D (CALCIFEROL)

VITAMINA D - Calciferol sau vitamina antirahitica. Rol important in metabolismul calciului si al fosforului, cu o importanta considerabila in procesul de osificare al intregului sistem osos. Carenta de vitamina D poate afecta atat copiii, producand rahitism, cat si adultii,la care produce osteomalacie, oboseala musculara. Element esential in procesul de crestere: masa osoasa, cartilajele si dintii pot fi afectate datorita carentei de vitamina D, pielea devine uscata, ingrosata, aspra, cu tendinta de descuamare; capacitatea de reproducere si dezvoltarea embrionara este influentata , creste riscul de avort.

VITAMINA E

VITAMINA E - este un element nutritiv esential, antioxidant biologic pentru o serie de elemente nutritive. Mentine functionarea organitelor intracelulare, cum sint mitocondriile si lizozomii, si asigura stabilitatea si integritatea membranelor celulelor, inclusiv ale eritrocitelor. Vitamina E actioneaza si ca factor suplimentar in unele sisteme enzimatice si este implicata cu un rol functional in sistemele muscular, nervos si glandular,precum si in procesul deimbatranire. Indicatii; Profilaxia deficientei de vitamina E si atunci cand necesarul de Vitamina E este crescut, in cazuri de subnutritie, hiper tiroidism, boli ale cailor hepato biliare si in tratamentul bolnavilor casectici sau in procesul de imbatranire; Tratamentu anemiilor asociate cu deficite nutritionale grave; In stari de infertilitate masculina si feminina, avort spontan, tulburari de menopauza si boli ale tesutului conjunctiv.

VITAMINA K

VITAMINA K - este denumita si vitamina antihemoragica, indicata in oprirea hemoragiilor de orice natura. Importanta deosebita in tulburari hepatice, icter, hepatita, insuficienta si ciroza hepatica, colite, rezistenta capilara, reducerea sangerarilor abundente in ciclul menstrual, vanatai, calcifierea oaselor, elasticitatea vaselor de sange, sangerare nazala. Alimente ce contin vit K-cartofi, rosii, spanac, varza alba, brocoli, macese, conopida, salata verde, mazare, fructe de catina, patrunjel, grau, morcov. Carnea de porc si vita, galbenus de ou, untura de peste, lapte si produse lactate ,ficatul si splina de porc.

VITAMINA M (acidul folic)

VITAMINA M - Acidul folic este vitamina cu un rol foarte important in metabolism care participa la sinteza histaminei si colinei, cat si a acidului ribonucleic. Stimuleaza eritropoieza si leucopoieza, cu recomandare in anemii si leucopenii: anemie macrocitara prin carenta de acid folic, tulburari cronice de absorbtie intestinala, malnutritie, etilism , sarcina (in caz de carenta dovedita). Alimente care contin vitamina M sunt ficatul, carnea (muschi), spanacul, drojdia de bere, verdeturile.

VITAMINA PP (acidul nicotinic)

VITAMINA PP - Denumita si vitamina antipelagroasa. datorita rolului sau pelagro-preventiv. Sursele de vitamina PP sunt in lumea animala si vegetala: lapte, carne, ficat, rinichi, peste; ciuperci, fasole, grau, citrice, linte, struguri. Carenta de vitamina PP duce la aparitia bolii numita pelagra.

loading...